Lärarstöd
Pengalabbet är ett spel som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Det riktar sig till grundskolan och ger eleverna möjlighet att på ett klurigt och utforskande sätt upptäcka privatekonomi. Pengalabbet är ett undervisningsmaterial som i huvudsak riktar sig till grundskolans årskurser 4 – 6, men kan också användas för äldre barn. Det är passar även fint att spela tillsammans hemma.
Pengalabbet är gratis och innehåller ingen reklam!
Syftet är att skapa en medvetenhet om privat- och vardagsekonomi hos eleverna. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får eleverna reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket.
Eleverna får en ökad medvetenhet om hur ekonomiska medel kan distribueras i samhället, och förståelse för att hushållens ekonomiska förutsättningar varierar. De får även möta ekonomiska begrepp som till exempel ränta, försäkring, skatt, lån och sparande.
Eleverna kan spela enskilt eller i grupp. Vi rekommenderar att eleverna arbetar tillsammans. De diskuterar utmaningar inom vardagsekonomi och gör konsumentrelaterade val.
Spara sidan på elevernas dator/surplatta
Du kan lägga till en webbplatssymbol på hemskärmen på din mobil eller läsplatta så att du snabbt kan komma åt Pengalabbet.se.
Lägg till en webbplatssymbol på hemskärmen på iPhone och iPad
Tryck på i webbläsaren och sedan på Lägg till på hemskärmen.
Namnge webbplatssymbolen med Pengalabbet.
https://support.apple.com/sv-se/guide/iphone/iph42ab2f3a7/ios
Lägg till en webbplatssymbol på hemskärmen på en Android mobil eller läsplatta
Klicka på de tre punkterna högst upp till höger i webbläsaren. Välj ”Lägg till på startskärmen”.
Namnge webbplatssymbolen med Pengalabbet.
https://support.google.com/android/answer/9450271?hl=sv
Pengalabbet och läroplanen (Lgr22)
Spelet riktar sig till i huvudsak till grundskolans årskurser 4 – 6 och kan användas i undervisningen för både hem- och konsumentkunskap och samhällskunskap. Punktlistorna är utdrag från läroplanen Lgr22.
Hem- och konsumentkunskap
- Ungas privatekonomi. Relationen mellan sparande och konsumtion. Olika sätt för att betala och spara.
- Vanliga kostnader i ett hushåll, och jämföra priser och utgifter för dem.
Samhällskunskap
- Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.
- Olika ekonomiska villkor och förutsättningar för personer i Sverige idag.
- Relationen mellan inkomst och skatt och hur skatten fördelas.
Ordlista
Buffert
En buffert är en reservkassa med sparade pengar. De sparade pengarna kan användas om någonting går sönder och du behöver laga det. Bufferten kan även användas om du behöver betala mer en särskild månad.
Budget
En budget är en uträkning på hur mycket pengar du tjänar och hur mycket du spenderar under en viss tid. Till exempel kan en budget användas till att planera dina pengar på olika områden, såsom mat, boende, fritidsaktiviteter osv. På så vis kan du räkna ut hur mycket du kan spendera utan att riskera att pengarna tar slut och ser lättare hur mycket du kan och vill spara.
Ekonomi
Ordet ekonomi betyder hushållning.
Försäkring
En försäkring är ett avtal där man får pengar ifall någonting händer. Till exempel kan du teckna en försäkring för ditt hem. Om en större skada skett kan du få pengar för att ersätta eller reparera. Man betalar för att få en försäkring.
Hushåll
Ett hushåll är alla som bor i ett hem och betalar för mat, hyra på bostaden och så vidare. Ett hushåll kan bestå av en person eller flera personer.
Inkomst
En inkomst är en summa pengar som man får till exempel genom arbete eller studielån för att kunna studera. Om du får en vecko- eller månadspeng är det också en inkomst.
Konsument
Du är en konsument om du köper någonting, till exempel ett äpple.
Konsumera
Att konsumera något är att använda en vara eller tjänst. Men det kan också vara att handla något. Till exempel att konsumera ett äpple.
Moms
Moms kan också benämnas som mervärdeskatt. Varje gång du köper något i affären betalar du moms. Det är skatt på varan du köper. Momsen ska vara inräknad i priset som står på prislappen när du köper varan.
Lån
När man lånar pengar från banken brukar man säga att det är ett lån. Pengarna behöver du betala tillbaka till banken. Antingen kan man betala tillbaka hela lånet på en gång eller så kan lånet delas upp och då betalar du en mindre summa pengar flera gånger istället. När man betalar tillbaka lånet brukar man säga att man amorterar.
Lön
Lön är pengar som man får när man arbetar. Det är en form av inkomst.
Pengar
Pengar är ett betalmedel. Genom historien har det funnit olika slags pengar såsom snäckor eller stenar. Idag använder vi mynt, sedlar eller elektroniska pengar. Elektroniska pengar är sådana som man betalar med om man till exempel använder ett betalkort.
Ränta
Om du sparar pengar hos en bank får du ränta. Om du lånar pengar betalar du ränta. Till exempel om du lånar pengar av banken så får du betala ränta för ditt lån. Tänk att du har lånat 100 kr i ett år och räntan är på 3%. När du betalar tillbaka lånet får du betala 103 kr, varav 3 kronor går till banken.
Skatt
När man får sin lön eller handlar saker så betalar man skatt, skatten är en summa pengar som tas från lönen eller en moms som man betalar när man köper någonting. Skatten är bland annat till för att skola, sjukhus, polis, och äldreboenden, bibliotek, badhus ska kunna fungera. Alltså allas våra gemensamma kostnader. Vad skatten går till bestämmer staten, regionen eller kommunen där du bor.
Skuld
En skuld har man om man behöver betala tillbaka pengar till någon annan, till exempel banken.
Utgift
En utgift har du om du behöver betala någonting. En utgift skulle kunna vara din hyra för bostad eller mat som du behöver köpa.