Lärarstöd

Pengalabbet är ett spel som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön och eventuella pengar som blir över. Spelet ger eleverna möjlighet att på ett klurigt och utforskande sätt upptäcka privatekonomi. Pengalabbet är ett undervisningsmaterial som i huvudsak riktar sig till grundskolans årskurser 4 – 6, men kan också användas för äldre barn. Det är passar även fint att spela tillsammans hemma.

Pengalabbet är gratis och innehåller ingen reklam!

Eleverna kan spela enskilt eller i grupp. Vi rekommenderar att eleverna arbetar tillsammans. De diskuterar utmaningar inom vardagsekonomi och gör konsumentrelaterade val.

Pengalabbet och läroplanen (Lgr22)

Spelet riktar sig till i huvudsak till grundskolans årskurser 4 – 6 och kan användas i undervisningen för både hem- och konsumentkunskap och samhällskunskap. Punktlistorna är utdrag från läroplanen Lgr22.

Hem- och konsumentkunskap

  • Ungas privatekonomi. Relationen mellan sparande och konsumtion. Olika sätt för att betala och spara.
  • Vanliga kostnader i ett hushåll, och jämföra priser och utgifter för dem.

Samhällskunskap

  • Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion.
  • Olika ekonomiska villkor och förutsättningar för personer i Sverige idag.
  • Relationen mellan inkomst och skatt och hur skatten fördelas.

Diskussionsfrågor

Privatekonomi och pengar kan vara ett spännande ämne att lyfta i klassrummet, utgå gärna från Pengalabbet i diskussionen. Här är fyra exempelfrågor vi hoppas att du som lärare kan inspireras av.
Diskussionsfrågor (PDF)

Ordlista

Aktie

Om du köper aktier i ett företag så äger du en del av det företaget. Aktien är som ett kvitto på att du äger en del i företaget. Om det går bra för företaget kan aktien bli mer värd och då kan du tjäna pengar men om ett företag går dåligt blir aktien mindre värd och då kan du förlora pengar.

Avkastning

När du får avkastning tjänar du pengar på ditt sparande. Avkastningen är den extra summa du får, till exempel i form av ränta när du sparar på ett sparkonto.

Buffert

En buffert är en reservkassa med sparade pengar. De sparade pengarna kan användas om någonting går sönder och du behöver laga det. Bufferten kan även användas om du behöver betala mer en särskild månad.

Budget

En budget är en uträkning på hur mycket pengar du tjänar och hur mycket du spenderar under en viss tid. Till exempel kan en budget användas till att planera dina pengar på olika områden, såsom mat, boende, fritidsaktiviteter osv. På så vis kan du räkna ut hur mycket du kan spendera utan att riskera att pengarna tar slut och ser lättare hur mycket du kan och vill spara.

Ekonomi

Ordet ekonomi betyder hushållning. 

Fond

Om du köper en fond då köper du ett paket med flera aktier i. Då väljer någon annan vilka aktier som ska ingå och fonden påverkas då av hur alla dessa aktier går. En bra liknelse är när du köper godis, en fond är som att köpa färdigblandad godispåse, någon annan har valt en sammansättning som de gillar. Det kommer resultera i att du kanske tycker om vissa mer och vissa mindre, men du väljer ändå att köpa det alternativet för att det är bekvämt att någon annan gjort valen.

Fria uttag

Innebär att du kommer åt dina pengar på ett sparkonto när du vill och det ska inte heller kosta någonting att ta ut dem.

Försäkring

En försäkring är ett avtal där man får pengar ifall någonting händer. Till exempel kan du teckna en försäkring för ditt hem. Om en större skada skett kan du få pengar för att ersätta eller reparera. Man betalar för att få en försäkring.

Hushåll

Ett hushåll är alla som bor i ett hem och betalar för mat, hyra på bostaden och så vidare. Ett hushåll kan bestå av en person eller flera personer.

Inkomst

En inkomst är en summa pengar som man får till exempel genom arbete eller studielån för att kunna studera. Om du får en vecko- eller månadspeng är det också en inkomst.

Insättningsgaranti

Du får tillbaka dina insatta sparpengar (upp till totalt 1 050 000 kronor) om banken du har ditt sparande hos skulle gå i konkurs.

Investera

En investering är en ekonomisk satsning som du kan göra med förhoppning om att tjäna pengar på ditt sparande, till exempel genom att köpa aktieandelar i ett företag.

Konsument

Du är en konsument om du köper någonting, till exempel ett äpple.

Konsumera

Att konsumera något är att använda en vara eller tjänst. Men det kan också vara att handla något. Till exempel att konsumera ett äpple.

Kortsiktigt sparande

Pengar du sparar under korta perioder för att kunna köpa något speciellt eller göra en aktivitet som är dyrare än vanligt.

Moms

Moms kan också benämnas som mervärdeskatt. Varje gång du köper något i affären betalar du moms. Det är skatt på varan du köper. Momsen ska vara inräknad i priset som står på prislappen när du köper varan.

Lån

När man lånar pengar från banken brukar man säga att det är ett lån. Pengarna behöver du betala tillbaka till banken. Antingen kan man betala tillbaka hela lånet på en gång eller så kan lånet delas upp och då betalar du en mindre summa pengar flera gånger istället. När man betalar tillbaka lånet brukar man säga att man amorterar.

Långsiktigt sparande

Pengar du sparar under en längre tid, för att kunna göra en större investering eller förverkliga en kostsam dröm.

Lön

Lön är pengar som man får när man arbetar. Det är en form av inkomst.

Pengar

Pengar är ett betalmedel. Genom historien har det funnit olika slags pengar såsom snäckor eller stenar. Idag använder vi mynt, sedlar eller elektroniska pengar. Elektroniska pengar är sådana som man betalar med om man till exempel använder ett betalkort.

Risk

Risk med sparande innebär hur mycket värdet på pengarna kan förväntas gå upp eller ned över tid. Hög risk, innebär att värdet kan stiga eller sjunka mycket, på till exempel fonder.

Ränta

Om du sparar pengar hos en bank får du ränta. Om du lånar pengar betalar du ränta. Till exempel om du lånar pengar av banken så får du betala ränta för ditt lån. Tänk att du har lånat 100 kr i ett år och räntan är på 3%. När du betalar tillbaka lånet får du betala 103 kr, varav 3 kronor går till banken.

Ränta-på-ränta

Ränta på ränta innebär att dina pengar ökar mer i värde allt eftersom tiden går, genom att du både får avkastning på pengarna du sparat plus den tidigare avkastningen/räntan du tidigare fått.

Skatt

När man får sin lön eller handlar saker så betalar man skatt, skatten är en summa pengar som tas från lönen eller en moms som man betalar när man köper någonting. Skatten är bland annat till för att skola, sjukhus, polis, och äldreboenden, bibliotek, badhus ska kunna fungera. Alltså allas våra gemensamma kostnader. Vad skatten går till bestämmer staten, regionen eller kommunen där du bor.

Skuld

En skuld har man om man behöver betala tillbaka pengar till någon annan, till exempel banken.

Sparkonto

Ett konto hos en bank eller ett kreditmarknadsbolag, ibland med ränta.

Utgift

En utgift har du om du behöver betala någonting. En utgift skulle kunna vara din hyra för bostad eller mat som du behöver köpa.

Spara sidan på elevernas dator/surplatta

Du kan lägga till en webbplatssymbol på hemskärmen på din mobil eller läsplatta så att du snabbt kan komma åt Pengalabbet.se.

Lägg till en webbplatssymbol på hemskärmen på iPhone och iPad

Tryck på delning i webbläsaren och sedan på Lägg till på hemskärmen.

Namnge webbplatssymbolen med Pengalabbet.

https://support.apple.com/sv-se/guide/iphone/iph42ab2f3a7/ios

Lägg till en webbplatssymbol på hemskärmen på en Android mobil eller läsplatta

Klicka på de tre punkterna högst upp till höger i webbläsaren. Välj ”Lägg till på startskärmen”.

Namnge webbplatssymbolen med Pengalabbet.

https://support.google.com/android/answer/9450271?hl=sv